Sok vállalat a munkabéren felül béren kívüli juttatásokkal próbálja a céghez csábítani az új munkaerőt vagy épp a meglévő alkalmazottakat szeretné megtartani, munkájukat ösztönözni. Ezt cafetériarendszer keretében tudja megtenni, ami évről-évre jelentős átalakuláson megy keresztül, így a munkáltatóknak gondosan meg kell tervezniük a felkínált juttatási csomag elemeit, és számolniuk kell azok adózási módjával is.
Jelenlegi szabályozások mellett az elemek négyféle adózási csoportba sorolhatók be:
- adómentes
- béren kívüli
- egyes meghatározott
- bérjövedelemként adózó juttatás
A cafetériák juttatását számos jogszabály befolyásolja, így az adott vállalkozásnál működő rendszert szabályzatba érdemes foglalni. Kialakításakor tekintettel kell lenni olyan ismérvekre, minthogy a munkavállalóinkat egyelő bánásmódban részesítsük, vagy hogy az elemek juttatását nem köthetjük a munkahelyi teljesítményhez.
Ezekkel a juttatásokkal a munkáltatók költséghatékony módon növelhetik munkavállalóik elhivatottságát, így a cafetériákra még napjainkban is tapasztalható a fokozott érdeklődés. Fontos előre számba venni az egyes elemek adóvonzatát, adótervezés keretében összeállítani a juttatási csomagot, hiszen ezzel megelőzhető az adóterher felhalmozása, amire már csak a bérszámfejtéskor derülne fény.